Duurzaamheid

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een breed begrip. De duurzaamheid die hier wordt besproken heeft betrekking op het besparen van energie. Duurzaamheid begint in onze beleving eerst bij uw zelf. Eerst uw eigen energievoetprint verkleinen, terwijl uw comfort wordt verhoogt.

Verlichting
Duurzame verlichting

Door de verlichting pas in te schakelen als een persoon de ruimte binnenkomt en automatisch uit te schakelen als er geen persoon meer aanwezig is. Of de verlichting afhankelijk van de lichtsterkte buiten in of bij te schakelen, wordt de verlichting duurzaam en efficiënt aangestuurd. Dit draagt bij aan het verlagen van het energieverbruik en het verhogen van uw comfort. Voorbeelden van sensoren die dit mogelijk maken zijn:

    • Aanwezigheidssensor
    • Lichtststerkte sensor om de lichtsterkte van de verlichting aan te passen aan het licht van buiten.
    Wandcontactdozen (wcd/stopcontacten)
    Schakelbare wandcontactdoos

    Met het in- en uitschakelen van wandcontactdozen worden apparaten en/of verlichting in- en uitschakelbaar. Dit zorgt voor extra veiligheid, energiebesparing en controle over de elektrische installatie. Hiermee wordt:

    • Brandgevaar verminderd
    • Stand-by verbruik van apparatuur tegen gegaan
    Verwarming / koeling (HVAC)
    Open haard

    Middels temperatuursensoren per ruimte, eventueel aangevuld met aanwezigheidssensoren, wordt de temperatuur per ruimte geregeld. Dit in combinatie met efficiënte aansturing en het waterzijdig inregelen van de verwarming en/of koeling zorgt dit voor energiebesparing.

    Gordijnen
    Gordijnen

    Gordijnen zorgen voor sfeer in de ruimte. In de winter dragen gordijnen bij om de warmte binnen te houden en zomers om de warmte buiten te houden. Door de gordijnen tijdig automatisch te sluiten en te openen draagt het bij aan energiebesparing.

    Zonwering

    Als de zon schijnt en het wordt binnen te warm  en/of de lichtintensiteit wordt te hoog. Dan zorgt de domotica oplossing ervoor dat de zonwering wordt geactiveerd. Als het binnen dan nog te warm wordt, wordt bijvoorbeeld de koeling ingeschakeld. Dit zorgt voor een aangenaam binnenklimaat en bespaart u energie.

    Ventilatie
    Ventilatie van de woning of gebouw

    Ventilatie is belangrijk voor een goed binnenklimaat. Maar bij te lang ventileren in de winter heeft het tot gevolg dat er te veel koude lucht binnenkomt. Dit kan zorgen voor een (te) lage luchtvochtigheid in de ruimte en om koude lucht op te warmen is er meer energie nodig.

    Als de binnenlucht te vochtig is kost het ook extra energie om de ruimte te verwarmen. Door het plaatsen van sensoren met de juiste ventilatie die automatisch wordt aangestuurd is een optimale binnenklimaat te realiseren.